Близо 60 на сто от италианците са гласували против промените в конституцията, предложени от премиера Матео Ренци. Това показват данните от екзитпол проучвания, проведени по време на референдума, който се състоя днес в Италия.

Италианската преса след провала на премиера Ренци на референдума

Италианската преса след провала на премиера Ренци на референдума

Вестник La Repubblica излиза на първата си страница

По-рано Ренци заяви, че ще подаде оставка, ако избирателите отхвърлят реформите, предвиждащи промени в правомощията и състава на сената.

В телевизионно обръщение след вота той призна загубата си и посочи, че по-късно днес ще изпълни намерението си да подаде оставка.

"Очевидно дейността на моето правителство приключва. Не успяхме да бъдем убедителни, но се оттегляме без угризения." - заяви Ренци.

При 95% преброени бюлетини 59.11% от участвалите във вота са гласували против промените, а 40.89% са ги подкрепили.
Избирателната активност е 65.40%.

Три сценария в Италия след референдума

Три сценария в Италия след референдума

Теоретично Матео Ренци може да спечели вот на доверие

Анализаторите посочват, че в случая е важно не толкова отхвърлянето на поправките в конституцията, колкото намерението на премиера Ренци да подаде оставка в случай на неуспех. Появиха се коментари, че гражданите, недоволни от наплива на имигранти от Близкия Изток и икономическата стагнация, са приели референдума като възможност да изразят недоволството си срещу правителството.

Отстояващата антиимигрантски позиции Северна лига проведе кампания под лозунга "Кажи "Не", а популисткото движение "Пет звезди" на бившия комик Бепе Грило призова да се проведе и допитване за отмята на еврото.