Вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който е и лидер на партията "Лига", се обяви за провеждане на нови избори в най-кратки срокове, предаде Дойче веле. Той посочи, че правителствената коалиция вече няма мнозинство в парламента.

Салвини се е обърнал днес към премиера Джузепе Конте с предложението си за предсрочни избори.

"Да отидем незабавно в парламента, за да потвърдим, че вече нямаме мнозинство. (...) И след това бързо да се обърнем към избирателите." - е заявил вицепремиерът.

Днес Конте и Салвини се срещнаха с президента на Италия Серджо Матарела в опит да потушат конфликта между "Лига" и коалиционния й партньор - движението "Пет звезди".

Последният спор между тях беше свързан с проекта за скоростна железопътна линия между италианския град Торино и френския Лион. Той се ползва с подкрепата на "Лига", но от "Пет звезди" са против него.

Нови избори са единствената алтернатива на италианското правителство според "Лига"

Нови избори са единствената алтернатива на италианското правителство според "Лига"

Партията имала редица различия с коалиционния си партньор "Пет звезди"

Припомняме, Салвини се оказа в центъра на корупционен скандал. През миналия месец прокуратурата в Милано започна разследване на схема с участието на членове на "Лига" и руски представители. В пресата се появиха публикации, че ръководството на партията е получило финансиране в размер на десетки милиони от Русия в замяна на лобиране от тяхна страна за петролна сделка, желана от Москва.

Сайтът BuzzFeed публикува аудиозапис на преговори между трима руснаци и трима италианци, сред които е Джанлука Савоини - сподвижник на вицепремиера Матео Салвини, който е сред лидерите на "Лига". Освен записа беше публикуван и пълният текст на разговорите.