Руският президент Дмитрий Медведев призова световната общественост да се откаже от илюзиите на класовата борба и от стремежа да световно господство.

Като основно свое виждане за бъдещето Медведев посочи „умната политика".

В речта си по време на международната конференция на тема „Съвременната държава и глобалната сигурност" в Ярославский руският президент изложи тезата си, че политиката става все по-сложна и изискваща научна подготовка дейност.

Умната и рационална политика, държавният прагматизъм трябва да изтласкат от сферата на политическото всичко неразумно, според Медведев.

"От една страна, са опасните илюзии на национализма и архаичните предразсъдъци на класовата борба, от другата страна, са и утопиите за глобално господствои, както други го наричат, световен халифат или дори и благожелателна хегемония - които обаче представляват високопарни оправдания на военните авантюри и нарушаване на правата и свободите", обосновава се Дмитрий Медведев.

Желателно е всичко това да го оставим в миналото, допълва той.

В речта си Медведев засегна и политическото състояние на Русияпо отношение на критиките, които отправят редица правозащитни организации.
По думите на президента една държава има право да отправя критика към вътрешната политика на друга, но не и да налага свои критерии.

"Но критериите, стандартите и правилата не могат на никого да се налагат. Това е абсолютно очевидно и никой не трябва да ги диктува в едностранен порядък, дори и най-силните, най-мощните и уважаване държави", допълва Дмитрий Медведев и подчертава обаче, че заради разногласия не трябва да се създават каквито и да е "железни завеси", скриващи неуредиците и злоупотребите.

На рождения си ден - 14 септември - руският президент участва в международната конференция, в рамките на която се очаква той да проведе срещи и с премиерите на Франция и Испания Франсоа Фийон и Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Свои представители са изпратили повече от 18 страни, като броят на официалните лиза на конференцията са повече от 550.