През миналата 2023 г. повече от 500 000 души са били изпратени в Украйна като част от специалната военна операция на Путин. Това разкри заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев по време на среща, посветена на въпросите за попълване на армията с професионални войници. Той публикува видеозапис от заседанието на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте".

"По данни на Министерството на отбраната през 2023 г. повече от 500 хил. души, т.е. половин милион души, са ангажирани във военната кампания срещу Киев.

От тях 420 хил. са руснаците, които са били наети по договор, и повече от 80 хил. граждани като доброволци", уточни Медведев.

През декември Медведев съобщи, позовавайки се на данни от Министерството на отбраната, че през първите 11 месеца на 2023 г. 452 000 души са били наети на служба във въоръжените сили. В края на декември Министерството на отбраната съобщи, че по това време над 640 000 души служат във Въоръжените сили по договор.

След приключването на частичната мобилизация през октомври 2022 г. военните комисии ще се съсредоточат върху комплектуването на войските само с доброволци и професионални войници, заяви ръководителят на Министерството на отбраната Сергей Шойгу.

Лондон: Зимата затруднява маневрите на фронта и на Украйна, и на Русия

Лондон: Зимата затруднява маневрите на фронта и на Украйна, и на Русия

Влошаващите се условия ще бъдат усложнени от по-кратката дневна светлина

На 14 декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е започнала широка кампания за набиране на доброволци за войските.

Вече са наети 486 000 войници, въпреки че планът беше 412 000, а потокът от войници на договор и доброволци не намалява. "По хиляда и половина всеки ден в цялата страна", отбеляза президентът.