Президентът на Русия Дмитрий Медведев замина за Аржентина, след двудневното си посещение в САЩ. Визитите на Медведев в двете страни са част от петдневното му турне в Северна и Южна Америка, съобщава РИА Новости.

Във Вашингтон главата на руското правителство взе участие в срещата на върха, посветена на ядрената безопасност и проведе редица двустранни срещи.

Това посещение на Медведев в Аржентина е първата официална визита в историята на двустранните отношения между двете страни.

В Буенос Айрес Медведев ще се срещне с аржентинския президент Кристина Фернандес де Киршнер, като на срещата ще бъдат обсъдени въпроси за преодоляването на световната финансова и икономическа криза, както и енергийните взаимоотношения между двете страни.

Лидерите на двете страни планират подписването на 12 документа, уреждащи двустранното сътрудничество между Русия и Аржентина е областта на икономиката, търговията, културата, образованието и спорта.

„В Аржентина никога не е имало посещение на висши руски ръководите - нито по времето на Руската империя, нито по времето на СССР. Това е от изключително значение за развитието на икономическите отношения между двете страни, които ще бъдат обсъдени на семинара, който Медведев ще открие по-късно днес ", заявиха от руското посолство в страната.

След преговорите между двете делегации ще се състои церемония за подписване на споразуменията, а вечерта ще се проведе пресконференция между двамата президенти. В четвъртък Медведев ще посети Бразилия.