Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че "крахът на режима на Бакиев е свързан с корупция, клановост и семейственост", съобщава тв каналът "Вести".

В изявлението, публикувано на сайта на телевизията, се казва, че киргизските власти са се оказали неспособни да обезпечат развитието на държавата с оглед интересите на народа.

Що се отнася до отношенията на Русия с временното правителство на Киргизстан, въпросът ще бъде решен от руските власти по-късно, допълва Медведев.

Говорителят на руския държавен глава Наталия Тимакова потвърди, че Медведев е разпоредил на руското правителство да установи контакт с временното правителство на Киргизстан и да окаже хуманитарна помощ на страната.

Медведев заявява още, че главното условие за по-нататъшно развитие на руско-киргизските отношения се явяват "откритите и справедливи избори за органи на властта в Киргизстан", които временното правителство трябва да организира.

По-рано през деня беше съобщено, че по разпореждане на Медведев руски военни са охранявали Курманбек Бакиев при напускането му на страната тази вечер и отпътуването му за Казахстан.