медведевРуският президент Дмитрий Медведев заяви в Индия, че пълното разоръжаване на може да стане факт в близко бъдеще, предаде ИТАР-ТАСС. Той направи това изказване пред студенти от Индийския технологичен институт. Руският държавен глава подчерта, че „най-важно е да направим всичко по силите си, за да намалим риска от употреба на оръжия за масово поразяване".

Медведев заяви, че Русия и САЩ са поели по правилния път когато са подписали договора СТАРТ. По думите му е важно целия свят да осъзнае необходимостта от ядрено разоръжаване. „Много зависи от САЩ и Русия, но много зависи и от другите държави. Трябва да има всеобщо съгласие, защото ако една страна е против съкращаването на ядрените арсенали, всякакви усилия биха били излишни", заяви той.

Руският президент заяви, че е оптимист по отношение на предстоящата ратификация на СТАРТ в американския Сенат. „Моят колега Обама се опитва да убеди конгресмените да ратифицират документа. Надявам се, че това ще стане. В противен случай процесът би спрял, защото трябва двете страни да действат паралелно. Все пак, аз съм оптимист и вярвам, че СТАРТ ще бъде ратифициран", заяви Медведев.

NewsRU допълва, че в изказването си Медведев е подчертал, че всякакви решения за разполагане на елементи от противоракетната отбрана на територията на Европа трябва да се съгласуват с Москва. По думите му подобна система трябва да има два компонента - европейски и руски.

Медведев призна, че това би станало след дълги преговори, но в противен случай би се стигнало до „много неприятни решения". Руският президент посочи, че едностранното развитие на ПРО води със себе си като отговор повишаване на ударния потенциал на страните, които са оставени извън системата.