Руският президент Дмитрий Медведев е взел решение за неразполагането на ракетни комплекси "Искандер" в Калининградска област, предаде РИА "Новости".

Решението беше обявено на заключителната му пресконференция на срещата на Г20 в Питсбърг.

В края на миналата седмица администрацията на президента Барак Обама обяви, че няма да се разполагат елементи на противоракетната отбрана в Полша и Чехия, които бяха възприемани от Москва като заплаха за нейната национална сигурност.

По този начин Обама се отказа от плановете на предшественика си Джордж Буш за засилване на военната мощ на САЩ в Европа.
Анализатори очакваха подобен жест да направи и Кремъл, но Медведев тогава попари надеждите това да стане.

На 5 ноември 2008 г. в първото си годишно обръщение към Федералното събрание президентът Медведев заяви, че във връзка с планираното разполагане на елементи от американския противоракетен щит в Европа Русия се отказва от ликвидирането на три ракетни полка и е готова да разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер" срещу батареите в Полша и техника за радиоелектронно заглушаване на радара в Чехия.

Медведев предупреди, че ракетите "Искандер", за които се смята, че са невидими за радарите, ще бъдат разположени само след физическото изграждане на трети позиционен район на американската система за ПРО в Европа.

Миналата седмица американският президент Барак Обама обяви, че САЩ се отказват от плана си за разполагането на 10 батареи с ракети-прехващачи в Полша и радар в Чехия.

Съгласно новия подход на САЩ системата ще се доближи географски до източника на предполагаемата ракетна заплаха - Иран, чрез разполагането на противоракетни системи "Иджис" с морско базиране.

В отговор Медведев направи специално телевизионно обръщение, в което отбеляза, че решението на президента Обама е доказателство за наличието на добри условия за съвместна работа, припомня ИТАР-ТАСС.