Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че системата на държавно управление в страната е крайно неефективна и трябва цялостно да бъде променена. 

"Трябва да се признае, че критиката срещу системата на държавно управление заради недостатъчната гъвкавост и ниска ефективност е абсолютно справедлива. Държавната машина наистина е мудна. Трябва директно да се признае, че нейният коефициент на полезно действие остава нисък", заяви Медведев в реч пред Международния инвестиционен форум в Сочи. 

По думите му сегашната държавна машина съхранява елементи на съветските управленски механизми, пише BBC. 

"Ниската ефективност на държавното управление е един от ключовите фактори, които задържат развитието на страната. Именно затова днес ние, макар и не без усилия и проблеми, се стараем да преминем от модел на управление „по поръчения“ към управление по резултати. Т.е. към проектния подход", поясни руския премиер. 

За нуждата от промяна на системата на държавно управление на форума в Сочи говори и бившия финансов министър и настоящ ръководител на Центъра за стратегически разработки Алексей Кудрин.

Според него държавните институции, в състоянието, в което се намират и по начина, по който работят, затрудняват развитието на руската икономика и довеждат фактически до продължителна стагнация.

BBC припомня, че Алексей Кудрин беше отстранен от държавното управление през 2011 година по разпореждане на Дмитрий Медведев, който по това време заемаше поста президент.

Международния инвестиционен форум в Сочи се провежда от 29 септември до 2 октомври.