Италианският премиер Джорджа Мелони ще продължи да работи с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и след преизбирането ѝ на поста, съобщава Politico. 

"Ние си сътрудничихме досега и ще продължим да го правим в бъдеще", каза Мелони в интервю за Corriere della Serra.

Припомня се, че партията на Мелони "Италиански братя" гласува против фон дер Лайен за втори мандат.

Мелони призна за различията, които остават и са определили вота на съпартийците ѝ.

Тя обаче отхвърли твърденията, че гласуването може да повлияе неблагоприятно на позициите на Италия.

Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

Договореното пренебрегвало желанията на евроизбирателите

Италианският премиер се въздържа, когато лидерите на ЕС номинираха фон дер Лайен за нов председател на Комисията в края на юни.

Това породи съмнения дали фон дер Лайен може да постигне мнозинство при гласуването в Европейския парламент. Европейските консерватори и реформисти в момента са четвъртата най-голяма политическа сила в законодателния орган на ЕС.

Урсула фон дер Лайен бе преизбрана за председател на Европейската комисия. Тя беше подкрепена със 401 гласа "за" срещу 284 "против" и 15 въздържали се.

Преди това тя обеща да създаде "истински европейски отбранителен съюз" през следващите пет години, с водещи проекти за въздушна и киберотбрана, ако спечели втори мандат.

"Държавите членки винаги ще носят отговорност за собствените си войски - от доктрината до разполагането", посочи Фон дер Лайен в документ, излагащ програмата ѝ преди гласуването на Европейския парламент по-късно днес относно това дали да ѝ предостави нов мандат.

"Има обаче много неща, които Европа може да направи, за да подкрепи и координира усилията за укрепване на отбранителната индустриална база, иновациите и европейския единен пазар", добави тя.

Фокусът на документа върху отбраната отразява как въпросът е застанал начело на европейския политически дневен ред след началото на войната в Украйна през 2022 г.

Европейските лидери подчертаха, че трябва да направят повече, за да укрепят собствената си отбрана, особено предвид съмненията доколко могат да разчитат на Съединените щати за защита, ако републиканецът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Фон дер Лайен не уточни как ще бъдат финансирани подобни проекти. Тя обаче посочи, че ЕК ще направи "предложения за спешни нужди от инвестиции в отбраната".

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК е под въпрос

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК е под въпрос

Ден преди гласуването много евродепутати все още не са решили дали да я подкрепят

Тя обеща и да запази курса на зеления преход на Европа, като същевременно смекчи тежестта върху индустрията.

Пред Европейския парламент в Страсбург Фон дер Лайен изложи програма, фокусирана върху просперитета и сигурността, в търсене на подкрепа от депутатите за още един петгодишен мандат начело на ЕК.

"Следващите пет години ще определят мястото на Европа в света през следващите пет десетилетия. Това ще реши дали сами ще оформим бъдещето си, или ще го оставим на произвола на събития или на някой друг", подчерта тя.

След като обеща да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо в борбата ѝ срещу руската инвазия, Фон дер Лайен предупреди, че свободата на Европа е заложена на карта и тя трябва да инвестира повече в отбраната.

DPA: Урсула фон дер Лайен печели още един мандат

DPA: Урсула фон дер Лайен печели още един мандат

Преговарящите от трите центристки политически семейства са се споразумели за пакет