Италианският министър-председател Джорджия Мелони каза в понеделник, че нейното правителство е било изправено пред ужасни обвинения, но че съвестта й е чиста след случая с бедстващите мегранти.

"Правителството, както и аз, бяхме обвинени в жестоки неща, но съвестта ми е чиста", каза Мелони, цитирана от "Ройтерс".

Тя говори за миграцията и сътрудничеството с африканските страни на представяне на книга в Рим за папа Франциск, по случай 10-та годишнина от избирането му за глава на Римокатолическата църква.

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Бедствали с претоварени лодки край Калабрия

Припомняме, че в неделя тридесет души изчезнаха, опасявайки се, че са се удавили, след като лодката, с която пътуваха от Либия, се преобърна при лошо време. Седемнадесет души бяха спасени и изведени на брега в Италия.

Трагедията последва корабокрушение на 26 февруари близо до южната област Калабрия, при което най-малко 79 души загинаха, след като италианската полиция не успя да прихване лодката на мигрантите при бурни морски условия.

Самата Мелони обяви по-рано, че Италия затяга наказанията срещу трафикантите на мигранти. 

Предвижда се да бъдат приети мерки за улесняване на достъпа на бежанците до така наречените хуманитарни коридори към Европа, тъй като те бягат от преследване или война в родината си.

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Предвижда се и мерки за улесняване на достъпа на бежанците до хуманитарни коридори към Европа