Германският канцлер Ангела Меркел похвали куража на източногерманците, които са помогнали за падането на Берлинската стена.

Нощта на 9 ноември 1989 беше сбъдването на една мечта, каза Меркел по време на речта си на тържествата по случай 20-годишнината от падането на стената в Берлин.

Много хора изиграха роля. Но това нямаше да е възможно без смелостта на хората от бившата Източна Германия, заяви канцлерът.

Меркел, която е първият германски канцлер, израснал в ГДР, приветства множеството световни лидери, дошли да отбележат годишнината от падането на стената, която доведе до обединението на Германия и ускори разпада на СССР.

Меркел и бившият съветски лидер Михаил Горбачов символично преминаха моста „Борнхолмер Щрасе" - първият граничен пункт, отворен между Източна и Западна Германия.

Германският канцлер похвали Горбачов за ролята му при реформите в СССР.
Винаги сме знаели, че нещо ще се случи там, за да може нещо да се промени тук, каза тя.

Вие го направихте възможно. Вие смело оставихте нещата да се случат и това е много повече от колкото очаквахме, каза тя на Горбачов, подкрепена от аплодисментите на многохилядната тълпа.

Меркел също така приветства и бившия полски президент Лех Валенса, заявявайки, че неговото движение „Солидарност" е дало изключителна смелост на източногерманците.

Снимки и кадри от историческата нощ доминираха по германските телевизии и страниците на вестниците през последната седмица.

Като част от празненството 1000 гигантски изрисувани стиропорени блока бяха наредени на 1.5 км по разтежение на бившата стена до Бранденбургската врата. Те ще бъдат съборени като домино днес вечерта в присъствието на лидери от Великобритания, Франция и Русия - символично повторение на деня преди 20 години, който разтърси света.

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън, която пристигна снощи в Германия, заяви, че падането на Берлинската стена е било едно от най-големите събития на миналия век.

На честването ще присъстват лидери на 27-те страни-членки на ЕС, както и руският президент Дмивтрий Медведев. Българският премиер Бойко Борисов също е в Берлин.