Властите са забранили протестите в голяма част от центъра на Атина и ще затворят улици и метростанции по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел, която пристига в гръцката столица следобед за срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и други официални лица, съобщава "Асошиейтед прес".

Около 2000 полицаи, полицейски хеликоптер и безпилотни самолети ще бъдат разположени за посещението на канцлера, което приключва утре следобед.

Германия беше най-големият единичен донор при трите международни спасителни помощи, които Гърция получи от 2010 г. насам, след като премина през драматична финансова криза, която едва не я извади от еврозоната. Германия също така беше разглеждана като една от основните настояващи страни Гърция да предприеме строги мерки за икономии, включително увеличаване на данъците и орязване на пенсиите и заплатите, наложени в замяна на спасителни заеми.

Меркел и Ципрас се срещаха лично много пъти през последните няколко години, но това ще бъде първият път, в който германският канцлер посещава Атина по време на управлението на Ципрас. Той дойде на власт през януари 2015 г., агитирайки по време на предизборната кампания категорично срещу Меркел и спасителната помощ, като веднъж по време на кампанията преди изборите за Европейски парламент настоя: "Върнете се, г-жо Меркел!".

Икономиката на Гърция се сви с една четвърт по време на кризата, като безработицата достигна 28 процента, а сред младите хора достигна 58 процента. Към момента безработицата възлиза на около 19 на сто.

"Знам, че последните няколко години бяха много трудни за много хора в Гърция", коментира Меркел пред в. "Катимерини" преди посещението си, допълвайки: "Европа показа солидарността си с трите пакета и подкрепи Гърция в нейния път на реформи, насочени към финансова и икономическа стабилност. Това беше несъмнено труден път."