Германският канцлер Ангела Меркел повтори позицията си, че "ние в Европа трябва да вземем съдбата си в собствените си ръце" и продължи да настоява, че тя трябва да засили ролята си на дипломатически играч на международната сцена, съобщават световните осведомителни агенции.

По думите на канцлера, отношенията на нейната страна със САЩ са от "изключителна важност", но Германия трябва също така да си сътрудничи и с други основни страни на международната сцена.

Меркел призова Европа да разчита само на себе си

Меркел призова Европа да разчита само на себе си

Вече отминаха времената, когато можехме да разчитаме изцяло един на друг, каза тя

Германия иска да развива отношенията си с Индия и това не трябва да бъде за сметка на нейните трансатлантически отношения, коментира Меркел, след като се срещна с премиера на Индия Нарендра Моди, който нарече Берлин "много надежден партньор".

Тя говори за развитието на сътрудничеството с Индия и добави: "Това е от огромно значение и по никакъв начин не е насочено срещу каквито и да е други взаимоотношения и със сигурност не е срещу трансатлантическите отношения, които исторически бяха много важни за нас и ще останат и за в бъдеще."

Вчера Меркел подчерта съмненията си относно надеждността на САЩ като съюзник, но заяви, че е "убеден трансатлантик", прецизирайки посланието си, след като изненада Вашингтон с откровеността си ден по-рано.