Германия възнамерява да използва предстоящото си шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз, за да изведе Общността от кризата, предизвикана от новия коронавирус (COVID-19), по-силна отвсякога. Това обеща германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Наясно сме, че германското председателство има особено високи очаквания", заяви Меркел в седмичното си видеообръщеине.

"Ние искаме да отговорим на тези очаквания, като работим, за да гарантираме, че всички заедно ще излезем от кризата, а в същото време да подготвим Европа за бъдещето", добави тя.

Германия поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 юли.

Меркел отбеляза, че задачите на Германия в този период ще се разпрострат отвъд прякото справяне с пандемията и ще се съсредоточат върху изпълнението на, както канцлерът го определи, "трите ключови предизвикателства на нашето време".

Целите за опазване на климата ще бъдат на първо място в дневния ред на Германия, заедно със стремежа за цифровизация и подновени усилия за проектиране на единни европейски външнополитически цели към външния свят.

Специален акцент ще бъде поставен върху отношенията на ЕС със стратегически партньори като Китай, Русия, Турция и САЩ.

Запазването на вътрешното единство в рамките на Общността също ще остане фокус, каза Меркел. "Нашата работа като честни посредници ще бъде да работим за компромиси и решения между страните членки", посочи тя и добави, че съгласуването на интересите на 27 държави не е лесна задача.

"Но ние се справяме с тази задача с радост и замах", заключи Меркел.

Изказвайки се по-рано днес, германският външен министър Хайко Маас се съгласи, че ЕС има много големи очаквания за председателството на Германия и че те са само засилени от пандемията.

"Трябва да изведем Европейския съюз от кризата в много по-силна позиция", изтъкна той.

За Маас трите най-важни цели за председателството на Германия са споразумение за многомилиардната програма за възстановяване след пандемията и бюджета на ЕС до 2027 г., успешното приключване на преговорите за Брекзит с Великобритания и съвместното позициониране на Европа в борбата за влияние между САЩ, Китай и Русия.

"Имаме шанс да се утвърдим в тази среда само ако го направим заедно като европейци. В противен случай ще се превърнем в пешка на другите", подчерта германският първи дипломат.

Междувременно Маас заяви, че не може да изключи възможността някои граници в Европа да се наложи отново да бъдат затворени в случай на рязко увеличение на заразените с новия коронавирус, но подчерта, че това не трябва да се случва без гласуване.

"Не може да се изключи, че границите ще трябва да бъдат затворени отново, ако заразените в един регион на ЕС са значително повече, отколкото в друг", отбеляза Маас в интервю за ДПА, като добави, че след това такъв ход трябва да бъде координиран в цяла Европа.

В началото на пандемията от новия коронавирус много страни членки на ЕС - включително Германия - затвориха границите си едностранно.

Почти всички граници в Европейския съюз и в Шенгенското пространство са отново отворени; единствените изключения са Норвегия и Финландия, които планират да отворят отново своите граници в средата на юли.

"Европа научи много в тази криза, не само чрез нашите дефицити, но и чрез силните си страни", изтъкна Маас и допълни: "Подобрихме координацията си и осигурихме солидарност помежду си с темпове и измерения, каквито никога досега не сме виждали."