Германският канцлер Ангела Меркел подчертава значението на диалога с Китай по време на посещение в Пекин, което идва на фона на споделената загриженост за търговията със Съединените щати и отхвърлянето на ядрената сделка от страна на Вашингтон, съобщава "Тайм".

Меркел проведе разговори с китайския премиер Ли Къцян, който коментира, че отношенията между Китай и Германия се "развиват постоянно на високо ниво", но "настоящата икономическа и политическа ситуация в света е сложна."

Меркел подчертава необходимостта от редовни дискусии по въпросите за човешките права, науката и технологиите. "И тогава нашите разговори могат да се съсредоточат върху това, къде все още има проблеми, какви са решенията, какви са възможностите. Тогава можем да вземем участие в глобалната, многостранна система", обяснява Меркел.

Тя ще разговаря и със Си Дзинпин днес, а в петък ще посети технологичният център Шенжен в южен Китай. "Разбира се отношенията на Китай с Европейския съюз са важни за мен и как Германия допринася за това", допълва Меркел. 

Въпреки напрежението със САЩ, германските официални представители настояват да продължат ангажиментите си с трансатлантическите контакти и отхвърлят предложенията, че Германия търси алтернативни съюзи, дори и да открият обща позиция с Русия и Китай относно ядрената сделка с Иран и други въпроси.

Преди кампанията канцлерът коментира, че разговорите й с китайските лидери са по въпроси като върховенството на закона, икономиката и търговските спорове.