Германският канцлер Ангела Меркел откри голяма изложба, включваща творби на евреи, които са били затворници в концентрационни лагери, като тя обеща да се бори със застрашителното нарастване на антисемитизма в Германия, свързан с рекордния наплив на бежанци, отбелязва "Франс прес".  

Проявата под наслов “Изкуство от Холокоста” обединява заедно 100 творби на 50 художници, които са предоставени под наем от израелския мемориален комплекс „Яд Вашем” в Йерусалим, който е изграден като възпоменание на загиналите в Холокоста евреи и които са създадени скришом между 1939 и 1945 г., докато те са били в концлагерите или в гетата.

24-ма от художниците не са успели да преживеят нацисткия период, само произведенията им.

Рисунките и картините, които са изложени в Германския исторически музей в Берлин, изобразяват страдание, робски труд и терор, понесени от лагерниците.

Но около една трета от произведенията в колекцията показват опитите на художниците да избегнат тежкото си положение със своето въображение, полагайки на хартия ценните спомени и мечти за свобода отвъд телената мрежа.

Меркел е заявила, че подобни изложби служели като основен инструмент за образованието на по-младите поколения. Тя цитирала по-специално страховете на еврейските лидери в Германия, че необходимостта от предаването на уроците от Холокоста е станала спешна с рекордния наплив на 1,1 млн. кандидати за убежище в Германия през миналата година, много от тях от Близкия изток.  

„Ние трябва да съсредоточим нашите усилия по-специално сред младите хора от страни, където омразата към Израел и евреите е широко разпространена”, подчертала Меркел.