Германският канцлер Ангела Меркел е убедена, че Великобритания ще напусне ЕС, след като на референдума за членството повечето британци гласуваха за "развод" със Съюза, предаде АП. 

Това е заявила тя в годишното си лятно интервю за ZDF. 

По думите й, няма като Брекзитът да не стане факт, дори и предвид факта, че онлайн петицията за повторен референдум събра повече от 4 млн. подписа на недоволни от резултатите от допитването.

Припомняме, че британското правителство официално отхвърли петициятаВъншното министерство съобщи от името на правителството, че резултатът от допитването трябва да се уважи и че се пристъпва към процедура по излизане на държавата от Общността. 

В същото интервю тя коментира и бежанската криза и мерките срещу каналджиите. Тя се обявява за строги мерки срещу трафикантите, заради които милиони хора пътуват към Европа при ужасни условия и много от тях не доживяват крайната спирка. 

Междувременно, допитване на ARD показва, че одобрението на Меркел се е покачило с 8% след Брекзита. Проучването е проведено сред 1500 души. 59% от запитаните одобряват управлението на канцлера. Други проучвания на Die Welt и Stern показват 48% одобрение. Това са най-добрите й резултати от септември насам, когато рейтингът й се срина заради бежанската криза.