Организацията на страните от обшия пазар на Южна Америка МЕРКОСУР отстрани Парагвай от участие в предстоящата среща на държавите от организацията, която ще се състои на 29 юни в Аржентина, съобщи Би Би Си.

Причина за решението е отстраняването на президента Фернандо Луго от поста му.

То е взето след обсъждане н групата на постоянните и асоциираните членки на МЕРКОСУР, включваща Аржентина, Бразилия, Уругвай, Венецуела, Чили, Боливия,  Колумбия, Еквадор, Перу.
Една от главните теми на форума ще бъде възможността за приемане на санкции срещу Парагвай.

Водещите страни на континента осъждат решението на парагвайските депутати за импийчмънт на Луго, определяйки го като „грубо нарушение на демократичните принципи".

ПРеди това Венецуела обяви, че отзовава посланика си от Парагвай и прекратява петролните доставки за страната заради отстраняването на президента Фернандо Луго от поста му,  съабщи агенция „Новости".

Президентът на Венецуела Уго Чавес, в интервю пред канала Telesur, определи импийчмънта на Луго като държавен преврат. Според Чавес, решението за отстраняването на парагвайския президент е лишено от доказателства.

Припомняме, на 22 юни Фернандо Луго беше отстранен от длъжност с решение на парламента. Решението е свързано с гибелта на 17 души при сблъсъци между селяни и полиция на 15 юни. Функциите на държавен глава бяха поети от вицепрезидента Федерико Франко, който ще ги изпълнява до април 2013 г., когато ще се проведат следващите избори

Преди Венецуела дипломатическите си мисии си от Парагвай отзоваха Бразилия, Уругвай, Аржентина, Еквадор и Чили.