Международният наказателен съд няма да преследва Израел за операцията на кораба „Мави Мармара" през 2010 година, въпреки че има вероятност да са били извършени военни престъпления, съобщават АП и „Франс прес".

Припомняме, през 2010 година израелски командоси атакуваха в международни води хуманитарен конвой за Газа с активисти от "Флотилията на свободата на Газа". На кораба „Мави Мармара" бяха убити 9 турски активисти ( 8 турци и един гражданин от турско-американски произход). Конвоят се опита да пробие наложената от Израел морска блокада над Газа.

Главният прокурор Фату Бенсуда отбелязва в съобщение, че наличната информация не позволява провеждане на разследване на случилото се на 31 май. Допълва се, че е възможно да са извършени военни престъпления, но не са достатъчни за преследване.

Всяко разследване на инцидента „не би бил достатъчно сериозно, за да оправдае по-нататъшни действия от страна на Международния наказателен съд", подчертава се в съобщението.

Бенсуда започна предварително следствие миналата година по искане на малката африканска държава Коморски острови, тъй като корабът е бил под коморски флаг.