По време на посещението си във Вашингтон за срещата на върха на НАТО украинският министър на отбраната Рустем Умеров отговори на въпроси на водещия американски телевизионен канал FOX News.

Умеров каза , че Украйна е способна да спечели войната срещу Русия, но за това се нуждае от подкрепата на западните си съюзници.

"Можем и сме способни да победим. Имаме план. Казваме, че имаме нужда от повече оръжия. И колебанието при предоставянето на тези оръжия, колебанието при издаването на разрешения и премахването на забраните - всичко това отнема време. А времето е най-важният въпрос", каза Умеров.

Говорейки за забрани, Умеров имаше предвид, че САЩ доскоро разрешаваха използването на предоставени от тях оръжия само срещу цели в окупираната територия на Украйна.

Тази пролет забраната за удари срещу Русия беше частично отменена, но Вашингтон разреши удари само по руски позиции, които са в непосредствена близост до украинска територия или се готвят да я атакуват.

Според западни анализатори, след като Украйна започна да нанася удари по руски ракетни установки С-300/С-400 в района на Белгород, броят на атаките срещу Харков рязко намаля.

Киев настоява за пълната отмяна на ограниченията за използване на оръжия, предоставени от Запада.

Зеленски се срещна с Майк Джонсън и сенатори от САЩ

Зеленски се срещна с Майк Джонсън и сенатори от САЩ

Той благодари за подкрепата