Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос защити личните си бизнес връзки с Русия, разкрити от Paradise Papers, в интервю за БиБиСи.

"Смятам, че медиите раздухаха историята много повече, отколкото заслужава", изтъкна Рос в кулоарите на бизнес конференция в Лондон.

Той настоял, че "няма нищо неуместно".

Огромно изтичане на документи, наречени Paradise Papers, публикувани от базирания в САЩ Международен консорциум на разследващите журналисти, показва, че Рос има бизнес връзки с корабна компания, свързана с приближения кръг на руския президент Владимир Путин.

Министърът на търговията на Тръмп с "дебели" бизнес връзки със семейството на Путин

Министърът на търговията на Тръмп с "дебели" бизнес връзки със семейството на Путин

Прави бизнес със зетя на Путин

Връзките на Рос повдигат въпроси относно потенциален конфликт на интереси и дали подкопават санкциите на Вашингтон срещу Москва.

Рос, който е милиардер инвеститор, притежава 31 процента от капитала на компанията Navigator Holdings чрез сложна мрежа от офшорни инвестиции, описани подробно в документите, проучени от близо 100 медии по света в рамките на международно сътрудничество.

Неговият личен дял от капитала на компанията е бил намален, когато е встъпил в длъжност през февруари, но инвестицията на американския министър на търговията все още се оценява на между 2 и 10 млн. долара.

Navigator Holdings има изгодно партньорство с руския енергиен гигант "Сибур", части от който са собственост на зетя на Путин Кирил Шаламов и на Генадий Тимченко, приятел на руския президент и бизнес партньор, който е обект на санкции от страна на САЩ.

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Paradise papers - нови скандални разкрития за финансите на политиците

Повече от 13 млн. документа за 120 политици от различни държави бяха огласени

Уилбър Рос се оправдава, че нямал нищо общо с договарянето на сделката между Navigator Holdings и "Сибур", като тя била договорена преди да влезе в борда на директорите на Navigator.

"Но най-важното е, че компанията, която е наш клиент, "Сибур", тогава не беше санкционирана, сега също не е санкционирана и изобщо никога не е била санкционирана. Няма нищо неправилно", увери Уилбър Рос.