Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция предложиха план за нова европейска политика по миграцията, която би позволила работници от страни извън ЕС да работят за ограничен период от време в Съюза.

Планът, предложен на неформалната среща между вътрешните министри на шест европейски държави в Англия, предвижда да се създаде нова европейска служба, отговаряща за даване на убежище, както и да се отвори европейският пазар за работници от други страни за три до четири години.

Идеята за т. нар. циркулираща миграция бе подета за пръв път от ООН и цели да съчетае политиката по миграцията и тази за развитието, отбелязва Дойче веле.

Съгласно предложението работници от бедни страни ще могат да живеят в страните от ЕС от три до четири години, да изпращат пари в родните си страни и да се завърнат с нови умения, поясни германският министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле.

Планът бе одобрен от колегите му от Великобритания, Испания, Италия и Полша. Той ще трябва да бъде разширен и доразвит, за да бъде приет от Съвета на министрите на срещата на върха през декември, допълва Дойче веле.

Шойбле и Никола Саркози предлагат също, квотите за чуждестранни работници да бъдат представени в Брюксел, което ще улесни репатрирането на нелегалните имигранти в страните.

Някои европейски политици обаче са скептични за подобен проект.

Говорителката по въпросите на миграцията на либералната германска партия FDP (партия на свободните демократи) Сибил Лауришк определи плана като наивен и припомни случая с работниците от Турция, които Германия прие през 60-те години на миналия век и които останаха в страната.

Министрите на шестте страни участваха в двудневна среща, на която обсъдиха общата политика за противодействие на тероризма.

Министрите се ангажираха да разширят обмена на информация за бъдещи терористични нападения и да предприемат действия срещу финансовите измами в ЕС.