Мирът, стабилността и благосъстоянието на Балканите са "изключително важни" за Турция, коментира турският президент Реджеп Ердоган, преди посещението си в Босна и Херцеговина, съобщава "Анадолу".

"Мирът, стабилността, спокойствието и благосъстоянието на Балканите са изключително важни за нас. Нашата страна има лукса да наблюдава развитието в тази география", обяснява Ердоган пред репортери на летище Истанбул. Ердоган ще участва в двудневната среща на върха за сътрудничество на страните от Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Сараево.

"Турция, в рамките на значението, което отдава на мира, стабилността и благосъстоянието на Балканите, е допринесла ефективно за ПСЮИЕ, единствената регионална платформа за сътрудничество, която обхваща всички страни на Балканите, от основаването", допълва той.

Според Ердоган, Турция допринася за регионалната стабилност не само чрез двустранни, но и чрез разнообразни платформи за сътрудничество.

Албания е солидарна с Косово и няма да участва на срещата в Сараево

Албания е солидарна с Косово и няма да участва на срещата в Сараево

Защото отношението на организаторите е неприемливо за тях

"В рамките на срещата на върха в Сараево, ние се надяваме да се справим с дейностите за сътрудничество на Балканите, особено в областите на икономиката, търговията, транспорта и инфраструктурните инвестиции", обяснява той.

По време на посещението си Ердоган ще проведе и двустранни срещи с членовете на Президентския съвет на Босна и Херцеговина и с други участващи лидери.

Той ще се срещне и с турски войници - разположени като част от турския контингент, част от силите на ЕС в Босна и Херцеговина, операция ALTHEA, в Бутмир. Във вторник Ердоган ще отбележи 24-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

Захариева иска да споделя българския опит с еврофондове със Западните Балкани

Захариева иска да споделя българския опит с еврофондове със Западните Балкани

България е в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на ЕС