Гръцкият премиер заяви, че Турция "продължава да провокира" в подхода си към етнически разделената островна държава Кипър и че Анкара се изолира в международен план, съобщават АП и "Грийк рипортър". Кириакос Мицотакис направи коментарите по време на среща с гостуващия кипърски президент Никос Анастасиадес.

Посещението на Анастасиадес идва ден след усилията за възобновяване на преговорите за обединяване на острова се провалиха, след като турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че кипърските гърци трябва да се съгласят, че кипърските турци ще имат паритет при вземане на решения в управлението на страната, преди преговорите да продължат.

Турският дипломат №1 на консултации в Кипър

Турският дипломат №1 на консултации в Кипър

Едноседмичната мисия на специалния пратеник на ООН завърши неуспешно

Той обясни, че сондажът на Турция за природен газ ще продължи, докато кипърските гърци отхвърлят предложението за съвместно търсене на въглеводороди с турските кипърци.

Президентът на Кипър нарече последните забележки на турския външен министър Чавушоглу "неприемливи, които подчертават опасенията на кипърската гръцка общност, че действията не са нищо друго освен Турция, която налага пълен контрол върху общността на кипърските турци."

Премиерът Мицотакис коментира, "искам да знаете, скъпи ми Нико, и вие лично, и кипърския елинизъм като цяло, че Гърция винаги ще застане до Република Кипър в това болезнено усилие да се събере отново този голям остров."

Ердоган загатна за трети сондажен кораб край бреговете на Кипър

Ердоган загатна за трети сондажен кораб край бреговете на Кипър

Турция е решена да отстоява правата си в региона