Правителството на Молдова може да съди руския държавен енергиен гигант "Газпром" за рязко намаляване на доставките на природен газ, съобщава "Ройтерс".

Бившата съветска страна е силно зависима от руското синьо гориво и се бори с намаление на доставките с цели 40%, което я изправи пред затруднения да осигури достатъчно електричество на 2,5-милионното си население.

Адвокатите проучват възможността за прилагане на санкции за неспазване на договора по въпроса за доставката на целия обем газ, обясни вицепремиерът Андрей Спину.

Той посочи, че когато това стане ясно, управляващите ще решат какви действия да предприемат.

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Русия предупреди Молдова, че може да ѝ спре кранчето на газа

Страната трябва да изплати дълговете си за доставено синьо гориво до 20 октомври

Молдова, която осъди руската инвазия в Украйна, има договор с "Газпром", който варира от месец на месец въз основа на цената на спот пазара на газ и петрол.

Миналия месец Русия предупреди, че може да спре доставките на газ за Молдова, ако страната не плати за предишни количества доставено синьо гориво до 20 октомври тази година.

Енергийният гигант "Газпром" предупреди, че може да се стигне до прекратяване на договора "по всяко време" поради грубо нарушение на условията.

Едно от основните условия, при които "Газпром" се съгласи през октомври миналата година да удължи договора за доставка на газ за Молдова за още пет години, беше изплащането на дълга за гориво и навременните плащания. Тогава правителството на републиката се ангажира да наеме чуждестранен одитор, който да провери дълга към Газпром до 1 май 2022 г., но това не се случи.