Членове и привърженици на Демократическата партия в Молдова наспускат страната, според съобщения на местни медии, цитирани от агенция Новости.

Пет частни самолета са отлетели от Кишинев. "Бягството" от страната е започнало малко след като Демократическата партия съобщи, че се отказва от управлението и подава оставка, според местния канал Jurnal TV.

Медиите не посочват конкретни имена на пътувалите в самолетите, но се предполага, че сред тях е и лидерът на ДПМ Владимир Плахотнюк.

Молдова като Венецуела - двама президенти и две правителства

Молдова като Венецуела - двама президенти и две правителства

Международната общност е изненадващо единна...

На заседанието на Националния съвет в петък Демократическата партия взе решение правителството на Павел Филип да подаде оставка. Президентът Додон педи това заяви, че не изключва представители на Демократическата партия могат да напуснат страната, въпреки че той е уверен, че това няма да ги освободи от отговорност.

Па данни на flightradar24 един самолет е отлетял към Москва, друг се е приземил в Одеса, а трети - в Киев.

Искам да съобщя на всички граждани на Молдова, които днес си тръгнаха или си тръгват от Републиката, че ние няма да стоим със скръстени ръце и ще предприемем всички необходими действия, за да ги върнем. Ние имаме примера на Румъния, където някои бивши високопоставени лица се опитаха да се скрият в други страни и дори други континенти, но бяха върнати у дома, заяви в телевизионния канал ProTV премиерът Мая Санду.

От юни месец Молдова изпадна в политическа криза. Проруската партия на социалистите и проевропейският блок ACUM успяха да сформират парламентарно мнозинство и излъчиха правителство.

След парламентарните избори на 24 февруари нито една от партиите не събра достатъчно подкрепа за мнозинство и самостоятелно управление. Три основни политически сили получиха места в парламента - Партията на социалистите, която подкрепя президента, Демократическата партия и про-европейският съюз.

ЕС и НАТО призовават към спокойствие в Молдова

ЕС и НАТО призовават към спокойствие в Молдова

На фона на продължаващата там политическа криза

Конституционният съд обаче обяви обаче решението на мнозинството за незаконно, на което парламентът отговори с заявление, че Демократическата партия се опитва да узурпира властта.