Московски съд обяви украинската Революция на достойнството от февруари 2014 г. за държавен преврат, предадоха информационните агенции.

Руската редакция на Би Би Си съобщи, че делото е било заведено в районния Дорогомиловски съд в руската столица от бившия украински депутат - впоследствие беглец в Русия - Владимир Олейник.

Припомняме, протестите на киевския Площад на независимостта през зимата на 2013-2014 г. бяха предизвикани от намерението на тогавашния президент Виктор Янукович да спре процеса на асоцииране към ЕС заради натиск от страна на Русия. Хилядите протестиращи издигнаха искания за евроинтеграция и развитие на страната по европейски модел.

Многомесечните протести, които бяха окървавени от тогавашната власт, завършиха с отстраняването на Янукович и провеждането на предсрочни избори. Самият Янукович също избяга в Русия.

В началото на процеса Олейник заяви, че той и семейството му са били преследвани в Украйна и че украинските институции отказват да разглеждат жалбите му. В подадения от него иск се настоява смяната на властта в страната да се смята за държавен преврат.

Като свидетел по делото е привлечен и експрезидентът Янукович.

Към момента украинската прокуратура разследва 8 престъпления, за които е заподозрян Янукович. Сред тях са разпорежданията за употреба на сила и огнестрелно оръжие срещу мирните протести през периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г.

Владимир Олейник е обявен за издирване от украинските власти по обвинение, че е злоупотребил с власт и е използвал измама при провеждането на гласуването на т. нар. закони от 16 януари, ограничаващи правата за провеждане на събрания, които доведоха до ескалация на Майдана.

От украинското министерство на правосъдието заявиха, че решението на московския съд не поражда правни последици за Украйна.

"За нас всичко е много просто в този случай. Един от предателите на Украйна, бивш народен представител, е подал иск в страна, която няма юрисдикция по този въпрос. Джобният съд на господин Путин е разгледал въпроса и е приел решението, което му е било наредено да произнесе. За нас то няма правни последици и дори няма на какво да реагираме." - коментира първият заместник-министър на правосъдието на Украйна Наталия Севостянова.

По думите й, съдебното решение е пропаганден акт, с който под прикритието на съда Москва продължава агресивната си политика.

Случаят беше коментиран и от Виталий Титич - адвокат на семействата на избитите от режима на Янукович демонстранти.

Той определи процеса като фарс и знак за деградация на руското правораздаване като цяло.

По думите му, участващите в процеса лица могат да опитат да реализират решението на московския съд в рамките на руското законодателство, но от него не би могло да има каквито и да било правни последици на украинска територия.

Титич отбелязва, че в руското наказателно право дори няма текстове, третиращи хипотезата за държавен преврат в съседна страна.

"Явно са измисляли връзка с някакви други текстове. Не бива да изключваме възможността те да използват това в наказателно производство срещу всекиго. След това, което видяхме от руската Темида, може да се очакват всякакви изненади. Това е продължение на деградацията и дискредитирането на руската юриспруденция като такава. Руската правна школа вече пробива дъното. Това е въпрос не към юрист, а към психиатър." - заключава адвокатът.