Международната съдебна секция на Тагански московски район глоби социалната мрежа Fasebook с 4 милиона рубли за нарушаване на руското законодателство за защита на личните данни, съобщава ТАСС.

"Съдът реши да осъди Facebook по част 8 на член 13.11 от Кодекса за административните нарушения ("Нарушение на законодателството на Руската федерация в областта на личните данни") и да наложи глоба в размер на 4 милиона рубли", коментира съдията.

Според съдията Facebook има право да обжалва решението в рамките на 10 дни.

Според протокола за административно нарушение, съставен от "Роскомнадзор", на 31 януари Facebook Inc., намиращ се в Калифорния, не е предвиждал съхранението на лични данни на руски потребители на руска територия.

Според съдия Александра Михалева, "Роскомнадзор" многократно изпраща писма до Facebook с искане за локализиране на данните на руските потребители в Русия, но те остават без отговор.

По-рано в четвъртък подобно наказание за същото нарушение е наложено и на Twitter.

Както следва от измененията на руския закон за личните данни, които влязоха в сила на 1 септември 2015 г., информация за руските потребители на социални мрежи трябва да се съхранява в Русия.

Поради неспазване на това изискване, Русия блокира социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn през 2016 г.

Русия може да блокира Facebook и Twitter

Русия може да блокира Facebook и Twitter

Имат девет месеца, за да спазят закона и да съхраняват данни на руски сървъри