Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове за руски хакери, в опит да подбужда напрежението между двете страни и каза, че решението на Берлин да отзове своя посланик ще доведе до допълнително влошаване на двустранните връзки, предава "Ройтерс".

Германия заяви, че е отзовала посланика си в Русия, след като Берлин обвини Москва в предприемането на кибератаки срещу нейните отбранителни и космически фирми и управляващата и партия.

"Берлин редовно експлоатира мита за злонамерена дейност на уж руски хакери в Германия, това се прави, за да ескалира напрежението в двустранните отношения", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. "Не бяха представени доказателства."

Берлин каза, че атаките, започнали преди две години, са били насочени към управляващите германски социалдемократи, както и към компании в логистичния, отбранителния, космическия и ИТ сектор. Той каза, че не е предоставил подробности за причинените щети от съображения за сигурност.

Захарова каза, че Западът е въвлечен в информационна война срещу Русия, която включва измислени и неверни истории и твърдения, насочени към разпалване на страхове за Русия.

"Отзоваването на германския посланик от Москва не е нищо повече от поредната недружелюбна стъпка, насочена към разпалване на антируски настроения в Германия и по-нататъшно влошаване на двустранните връзки", каза Захарова.

Германия разкри руските военни като Fancy Bear

Германия разкри руските военни като Fancy Bear

Берлин привиква руския шарже д'афер