Русия и Иран се договориха да продължат контактите си по въпроси, свързани с иранската ядрена програма, съобщава ИТАР ТАСС.

Решението е било взето по време на среща на руския президент Владимир Путин със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и главен преговарящ за иранската ядрена програма Али Лариджани.

На срещата са присъствали още руският външен министър Сергей Лавров и секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Игор Иванов.

„По време на тази и други подобни срещи ние подробно обсъждахме ситуацията с иранската ядрена програма, включително и позицията на Съвета за сигурност на ООН.
От руска страна е потвърдена принципната позиция за необходимостта този проблем да се решава въз основа на международното право, при отчитане на правата и задълженията на всички страни по Договора за неразпространение на ядрено оръжие и със сътрудничеството на професионалните, непредубедени и неполитизирани оценки на инспекторите от МААЕ", подчерта руският външен министър.

По думите на Сергей Лавров двете страни са се споразумели да продължат контактите си и усилията си в постигането на обща цел - подновяване на шестстранните преговори за иранската ядрена програма.