Москва настоява Вашингтон незабавно да издаде визи за членовете на руската делегация, която ще участва в руското председателство на Съвета за сигурност на ООН в края на април, включително и за журналистите, както и да координира пристигането на специален полет.

ТАСС се позовава на изявление на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

Искане за визи за руските дипломати и журналисти в посолството на САЩ в Москва е било изпратено още в края на март месец. Въпреки това все още не е издадено нито едно разрешение за влизане в САЩ", подчертава Антонов. Делегацията, водена от руския външен министър Сергей Лавров.

"Призоваваме Вашингтон незабавно да издаде визи на нашата делегация, както и на журналистите. Неиздаването им е нарушение на задълженията на Съединените щати като страна домакин на централата на ООН, което възпрепятства правилното, пълноценно функциониране на световната организация", заявява Антонов.

Остава неясна и ситуацията около специалния полет на министър Лавров, за който също няма съгласуван план. "Очакваме американците незабавно да издадат разрешение за прелитане на самолета без никакви условия или ограничения."