Нелепа ситуация, абсурдно наименование, цинизъм. С тези думи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира на редовния си брифинг създадената в българския парламент комисия за установяване имало ли е намеса на Русия и Турция във вътрешните дела на България.

Историята наистина познава примери за своеобразно вмешателство на Русия във вътрешните работи на България – когато руският войник и пристигал на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. А по-рано – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция, коментира Захарова.

Който не помни историята, да си освежи паметта, призовава говорителят на руското външно ведомство.

Спазвайте добрия тон, "скочи" София на руски изявления

Спазвайте добрия тон, "скочи" София на руски изявления

Българският парламент взема суверенни решения, напомнят от МВнР

По думите й, остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси „ръката на Москва” в държава, чиито поколения са задължени на своите братя за суверенитета си и суверенното си съществуване.

Захарова изразява опасенията си, че подобни парламентаристи могат да поставят в България началото на „неомаккартизъм”.

По думите й цинизмът на случващото се е в това, че „прословутата комисия” е създадена в навечерието на 138-годишнината от освобождаването на България от турско иго.

Захарова е убедена, че всичко това е в дисонанс с планираните и вече проводени празнични мероприятия по повода.