Русия и Иран, които са най-близките сътрудници на Дамаск в борбата срещу въоръжените бунтовници, разкритикуваха ООН заради решението Техеран да не бъде допуснат на мирната конференция за Сирия, започваща утре в Монтрьо.

В Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че решението на Бан е грешка и по никакъв начин не помага за затвърждаване авторитета на Обединените нации като организация.

В Техеран иранският външен министър също отправи критики. Той нарече решението разочароващо и настоя най-важният човек в ООН да разкрие действителните мотиви за оттеглянето на поканата.

Късно снощи говорителят на организацията Мартин Несирки изненадващо обяви анулирането на дошлото в последния момент предложение с аргумента, че Иран не подкрепя постигнатото през 2012 г. споразумение за политически преход в Сирия, което ще бъде в основата на утрешните преговори.

„При положение че Иран избра да остане извън основната договореност, Бан Ки-мун реши, че еднодневната среща в Монтрьо ще се проведе без участието на страната", каза Несирки.

Според арабски дипломати изненадващият отказ е бил мотивиран от натиска на Вашингтон, след като най-голямата опозиционна група в Сирия заплаши да бойкотира мирния форум при участие на Иран в него.

След като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че оттегля поканата, Сирийската национална коалиция все пак се съгласи да участва в преговорите, които трябва да отбележат напредък по прекратяването на насилието в Сирия.

САЩ, Русия и още 40 държави ще участват в еднодневната конференция. В петък в Женева пък ще се проведат и преговори „лице в лице" между представители на сирийската опозиция и режима на Башар Асад. Днес част от делегатите в „Женева-2" пристигнаха в швейцарския курорт.