Замърсяването на въздуха все още причинява повече от 1200 преждевременни смъртни случая годишно на лица под 18 години в цяла Европа. Също така увеличава риска от хронични заболявания на по-късен етап от живота на хората. Това съобщи в понеделник агенцията на Европейския съюз (ЕС) за околната среда (ЕАОС), цитирана от АФП.

Въпреки скорошните подобрения, "нивото на ключови замърсители на въздуха в много европейски страни остава упорито над насоките на Световната здравна организация" (СЗО), особено в Централна и Източна Европа и Италия, съобщи ЕАОС след проучване в над 30 страни, включително 27-те членове на ЕС.

Докладът не обхваща големите индустриални нации Русия, Украйна и Обединеното кралство, което предполага, че общият брой на смъртните случаи за континента може да е по-висок.

ЕАОС обяви миналия ноември, че 238 000 души са починали преждевременно поради замърсяването на въздуха през 2020 г. в ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция.

"Замърсяването на въздуха причинява над 1200 преждевременни смъртни случая годишно при хора под 18-годишна възраст в Европа и значително увеличава риска от заболяване по-късно в живота", каза агенцията.

Проучването е първото на агенцията, което се фокусира конкретно върху децата.

"Въпреки че броят на преждевременните смъртни случаи в тази възрастова група е нисък в сравнение с общия брой на европейското население, изчислен от ЕИП всяка година, смъртните случаи в ранна възраст представляват загуба на бъдещ потенциал и идват със значително бреме от хронични заболявания, както в детството и по-късно в живота", каза агенцията.

Призовават се властите да се съсредоточат върху подобряването на качеството на въздуха около училищата и детските градини, както и спортните съоръжения и центровете за масов транспорт.

"След раждането замърсяването на околния въздух увеличава риска от няколко здравословни проблема, включително астма, намалена белодробна функция, респираторни инфекции и алергии", се отбелязва в доклада.

Лошото качество на въздуха може също да "влоши хронични заболявания като астма, която засяга девет процента от децата и юношите в Европа, както и да увеличи риска от някои хронични заболявания по-късно в зряла възраст".

Замърсяването на въздуха: Не сме като в ЕС, но напредваме

Замърсяването на въздуха: Не сме като в ЕС, но напредваме

Кабинетът даде отчет за програмата за борба с фините прахови частици

Деветдесет и седем процента от градското население през 2021 г. е било изложено на въздух, който не отговаря на препоръките на СЗО, според данни, публикувани в понеделник.

Миналата година EEA подчерта, че ЕС е на път да постигне целта си за намаляване на преждевременната смърт с 50 процента до 2030 г. в сравнение с 2005 г.

В началото на 90-те години на миналия век фините прахови частици причиняваха почти милион преждевременни смъртни случаи годишно в 27-те държави от ЕС. Това падна до 431 000 през 2005 г.

Ситуацията в Европа изглежда по-добра, отколкото в по-голямата част от планетата, казва СЗО, която обвинява замърсяването на въздуха за седем милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година, почти толкова, колкото за пушенето на цигари или лошите диети.

Няколкостотин хиляди от смъртните случаи засягат деца под 15 години.

В Тайланд, където токсичният смог задушава части от страната, здравните власти казаха миналата седмица, че 2,4 милиона души са потърсили болнично лечение за медицински проблеми, свързани със замърсяването на въздуха от началото на годината.

Фините прахови частици, предимно от автомобили и камиони и които могат да проникнат дълбоко в белите дробове, се считат за най-лошия замърсител на въздуха, следвани от азотния диоксид и озона.

През септември 2021 г. се постигна споразумение за затягане на ограниченията, определени за основните замърсители през 2005 г.