Шестстранните преговори за ядрената програма на Северна Корея ще се подновят на 8 февруари, обяви външният министър на Китай, цитиран от АП.

Разговорите, в които със свои представители ще участват САЩ, Китай, Северна и Южна Корея, Япония и Русия ще се проведат в Пекин, допълни говорителка на китайското външно министерство.

Последната среща на преговарящите страни бе през декември миналата година, когато не бе постигнато съгласие, припомнят от АП.

Според американски представители Северна Корея била непреклонна и настоявала да получи финансова помощ преди да направи отстъпки за ядрената си програма.

От друга страна обаче към момента американски експерти твърдят, че от Вашингтон са променили тактиката си и са подготвили нов план на действие, който е под кодовото название „ранна жътва" и който предвижда част от исканията на Северна Корея да бъдат изпълнени, в замяна на което от Пхенян ще се поиска само да замрази дейността на ядрения си реактор в Йонбен, който се намира на около 100 км северно от Пхенян, както и да допусне там инспектори на МААЕ.

От друга страна обаче според анализатори има сериозна опасност КНДР да предприеме само замразяване на ядрената си програма и прекратяване на производството на плутоний, изчаквайки изтичането на двугодишния мандат на Джордж Буш.