Новозеландският премиер Бил Инглиш обяви, че заради големия брой млади новозеландци, които се провалят на тестовете за наркотици на работното си място, властите няма допълнително да ограничават броя на неквалифицираните имигранти, съобщават местни медии.

Премиерът защити новото увеличение на нетната имиграция и подчерта, няма да се съобразява с искането за ограничаването ѝ, въпреки че 140 хил. новозеландци са без работа.

Говорейки на седмична пресконференция, Бил Инглиш заяви, че правителството все още получавало множество оплаквания от фирми, че не могат да запълнят свободните работни места, особено в сферата на туризма и градинарството.

Запитан защо безработните новозеландци не биха могли да заемат тези работни места, Инглиш отбелязал: "Едно от препятствията тези дни е просто преминаването на тестовете за наркотици. Съгласно сигурността на работното място, не може да има хора, които са под влияние на наркотици. И мнозина от по-младите ни хора не могат да преминат този тест."

По думите на премиера, правителството не съхранява данни за неуспешните или отказани тестове за наркотици, но фирмите повдигали този проблем пред него "два или три пъти седмично".

"Това е много често срещана дискусия. Това изобщо не е изключение тези дни. Чувал съм го в повечето индустрии", коментирал още новозеландският премиер.

Той говорил по темата след публикуваните днес нови данни, които показват, че нетната имиграция в Нова Зеландия е стигнала нов връх от 71 300 души през последната година.