Най-малко 28,4 милиона души са гласували на президентските избори в Иран до 02:00 часа. Това заяви в събота Джаханбахш Ханджани, говорител на предизборния щаб на кандидата Абдолнасер Хемати.

"Към 02:00 часа са гласували 28,4 милиона души", цитира го Борна. Според Ханджани "Хемати е поискал от Министерството на вътрешните работи да удължи времето за гласуване, но е получен отговор, че във връзка с разпореждането на Съвета на пазителите на иранската конституция това е невъзможно".

По-рано ръководителят на щаба за изборите на Ислямска република Джамал Орф заяви, че общо 59,31 милиона граждани в страната имат право на глас. По този начин избирателната активност може да бъде около 48%.

Иран избира президент

Иран избира президент

Тест за легитимността на духовните владетели на страната

Официалните данни за избирателната активност ще бъдат обявени в събота преди 12:00 (10:30 московско време). Редица проучвания преди изборите съобщават за възможен спад в интереса на иранското население към изборния процес тази година. По този начин Студентският център за анкети за общественото мнение информира, че 42% от анкетираните са заявили желанието си да дойдат и да гласуват. В същото време в различните години в ислямската република този показател варира от 50% до 85%. Това означава, че избирателната активност на настоящите избори може да се окаже рекордно ниска в историята на страната.

Времето за гласуване за президентските избори в Иран официално приключи в 02:00 местно време. В същото време някои области, където хората все още присъстват, продължават да работят. Гласуването започна в 07:00 в петък и трябваше да продължи до полунощ, но работата на избирателните секции беше удължена поради факта, че не всички имаха време да гласуват техния глас в определеното време.

В същото време, както съобщава IRIB TV and Radio Broadcasting Corporation, на повечето избирателни секции, които вече са приключили работата си, преброяването на гласовете вече е започнало.

Според Студентския център за анкетиране на общественото мнение 63% от избирателите, решили да дойдат до урните, са готови да гласуват за главния съдия на Върховния съд Ебрахим Раиси. Най-близкият съперник на Раиси е Мохсен Резай, секретар на Съвета за адекватност на приетите решения, когото 9% от избирателите са готови да подкрепят. Други претенденти за поста на правителствен ръководител са заместник-председателят на Меджлиса (парламента) Амир Хосейн Казизаде Хашеми и бившият шеф на централната банка Хемати.