Над 60 новопокръстени ирански християни евангелисти са били задържани в Техеран на 25 декември в нощта на Рождество.

Това съобщава иранският опозиционен сайт "Мохабатнюз", цитиран от РИА Новости.

Ирански спецполицаи са задържали в първите часове на Коледа до 25 души. Домовете и квартирите им са обискирани, като са иззети лични вещи като компютри, електронни книги, компактдискове.

Сайтът отбелязва, че някои от тях са били освободени още същия ден, но съдбата на останалите до този момент остава неизвестна.

Кметът на Техеран потвърди арестите и обеща подобни мерки да има и за в бъдеще. Според него християните-евангелисти "са група безнравствени и порочни хора, подхранващи идеите си чрез културно-религиозните кръгове на Великобритания".

Западни и опозиционни сайтове съобщават, че в последно време в Иран са зачестили случаите на ограничаване правата на християните.

Най-напред тези мерки са засегнали т. нар. новопокръстени ирански последователи на Христос - мюсюлмани, приели християнството.

Според ислямските норми, мюсюлманите нямат право да променят религията си, в противен случай се считат за вероотстъпници и могат да бъдат осъдени на смърт.

Почти 98% от населението на Иран е мюсюлманско. Голяма част от християните в Иран са арменци, асирийци, гърци или руснаци. Според християнските направления те се делят на грегорианци, несторианци, католици, протестанти и православни. Отскоро започнали да се появяват и евангелисти.

Официално християнството в Иран е разрешено и защитено от конституцията, според която интересите на християните в парламента се защитават от депутатите от съответните национални общности - двама арменци и един асириец.

В същото време на последователите на Христос е забранено да се занимават с проповедническа дейност.