Годишната нетна миграция към Обединеното кралство се е повишила до 672 000 през годината до края на юни 2023 г. спрямо 607 000 година по-рано, показват официални данни, цитирани от "Ройтерс".

Данните, публикувани от Службата за национална статистика в четвъртък, също преразгледаха цифрата за нетната миграция за годината, приключваща на декември 2022 г., до 745 000, нов рекорд и повече от 139 000 спрямо предишната оценка .

"Въпреки че е твърде рано да се каже дали това е началото на нова низходяща тенденция, тези по-нови оценки показват забавяне на имиграцията, съчетано с нарастваща миграция", каза ONS.

Високите нива на легална миграция повече от десетилетие доминират политическия пейзаж на Великобритания и въпросът беше една от движещите сили зад гласуването на страната през 2016 г. в полза на напускането на Европейския съюз.

Въпреки че остава на толкова високи нива - повече от два пъти над цифрата от 329 000, регистрирана през 2015 г. преди гласуването за Брекзит - това вероятно ще разочарова мнозина в Консервативната партия на Сунак в навечерието на изборите, които се очакват следващите година.

За някои избиратели броят на пристигащите в страната и натискът върху обществените услуги ще бъдат ключов въпрос.

Въпреки че последният фокус на Сунак беше върху намаляването на нелегалната миграция, той също така иска да намали броя на хората, пристигащи законно, но недостигът на работна ръка в някои индустрии, както и необходимостта да се приемат пристигащите от Украйна и Хонконг по специални визови схеми, превърнаха това в предизвикателство.

"Просто ги оставете да умират": Разследват Риши Сунак за COVID пандемията

"Просто ги оставете да умират": Разследват Риши Сунак за COVID пандемията

Настоящият британски премиер е бил наречен "д-р Смърт"