Местонахождението на Доку Умаров е известно на Федералната служба за сигурност на Русия, съобщи директорът на ФСБ Александър Бортников, цитиран от Интерфакс.

Той поясни, че дейността на лидера на кавказките екстремисти е под постоянното наблюдение на службите за сигурност на Русия, като към момента се осъществяват всички необходими действия за задържането на Доку Умаров.

Преди седмици източник на силовите структури на Севернокавказкия федерален окръг опроверга информацията, че Умаров е убит, заявявайки че се намира на територията на Северен Кавказ и дори е дал интервю за една от западните радиостанции.

Припомняме, Доку Умаров не беше намерен сред лицата, ликвидирани при спецоперацията в Сунженски район в Ингушетия. На мястото на базата, атакувана от руските спецчасти, бяха открити части от 7 тела и всички те са разпознати.

За последните 10 години седем пъти се появяваха информации за смъртта на Доку Умаров. Първият път това беше през март 2000 година, когато командването на Обединената групировка на войските на Северен Кавказ обяви смъртта на Умаров при битка в Ножай-Юртски район в Чечня.

Последно през юни 2009 година средствата за масова информация съобщиха, че лидерът на севернокавказките бунтовници е убит при спецоперация, но това не се потвърди.