Австралийската полиция разследва подозрителни пакети, открити в чуждестранни консулства в Канбера и Мелбърн, съобщава БиБиСи

Пожарна служба в Мелбърн заяви, че е извикана за "редица инциденти" в града. Сред засегнатите са консулствата на Обединеното кралство, Швейцария, САЩ и Пакистан, както и някои други.

Полиция в Мелбърн коментира, че инцидентите се смятат за "целенасочени и не влияят на общата сигурност на обществото".

Служители от спешна помощ са посетили консулства на Индия, Южна Корея, Нова Зеландия, Гърция, Италия и Франция, според австралийската телевизия ABC News.

Представител на британската върховна комисия заяви: "Ние работим в тясно сътрудничество с федералната полиция и местните власти. Всички наши служители са в безопасност."

В Швейцарското консулство в Мелбърн е изпратен малък плик, съдържащ вещество, обозначено като "азбест", коментира Питър Ерб, съпруг на почетния консул Мануела Ерб.

"Веднага сложихме плика в друга торба и звъннахме на аварийната служба и те дойдоха и го взеха. Вече знаем, че продуктът не е био-опасен", допълни той. 

Американското консулство в Мелбърн също е уведомило властите за подозрителен пакет, заяви говорител пред "Ройтерс".

В понеделник подозрителни пакети, съдържащи бяло вещество, бяха изпратени в консулството на Аржентина в Сидни. По-късно е установено, че не са токсични.