В понеделник три катера на иранската Ислямска революционна гвардия се приближиха опасно близо до кораби на американските военноморски сили, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на информиран източник.

Патрулният кораб на ВМС на САЩ USS Sirocco и бързият транспортен кораб USNS Choctaw County пресичали международните води в Персийския залив, когато три ирански катера се приближили до Sirocco на опасно разстояние, каза източникът на вестника. Той отбеляза, че по този начин иранските лодки се движели с "опасна висока скорост".

Те промениха посоката си едва след като USS Sirocco подаде предупредителен сигнал, твърдят източници на "Вашингтон пост".

Иранските катери също се приближиха на 50 ярда от USNS Choctaw County, което принуди американците да изстрелят предупредителна сигнална ракета.

Иран задържа кораб с контрабандно гориво в Персийския залив

Иран задържа кораб с контрабандно гориво в Персийския залив

Капитанът и петима членове на екипажа са арестувани

Твърди се, че инцидентът е продължил около час, след което иранските кораби са напуснали района.

Говорителят на Централното командване на САЩ (CENTCOM) Джоузеф Бучино заяви пред изданието, че действията на иранския флот "не отговарят на международните стандарти за професионално или безопасно поведение в морето, което увеличава риска от грешни изчисления и сблъсък".

"Силите на CENTCOM ще продължат да летят, плават и действат навсякъде в зоната на отговорност, разрешена от международното право, допринасяйки за регионалната стабилност", добави той.