Китайското посолство в Южна Корея спря издаването на краткосрочни визи за посетители от Южна Корея, което е първият ответен ход срещу страните, които налагат ограничения за пътуващите заради бума на COVID-19 в Китай, предава Ройтерс.

Посолството ще коригира политиката в зависимост от премахването на "дискриминационните ограничения за влизане" в Южна Корея срещу граждани на Китай, се казва в официалния акаунт в WeChat.

Съобщението идва ден след като вторият по ранг китайски дипломат Чин Ган изрази загриженост относно ограниченията в телефонен разговор с южнокорейския си колега Парк Джин, според външното министерство на Китай.

Миналата седмица южнокорейската полиция проследи китаец, който изчезна, докато чакаше карантина, след като даде положителен тест за COVID-19 при пристигането си.

Инцидентът предизвика безпокойство в Южна Корея относно разпространението на вируса от Китай, след като Пекин внезапно изостави твърдата си политика на "нулев COVID" и отвори границите си въпреки широкото разпространените на инфекциите в страната.

В понеделник бе съобщено, че близо 90% от хората в Хенан, третата по население провинция в Китай, вече са заразени с COVID-19. Това съобщиха местните здравни власти, цитирани от БиБиСи. Държавният служител Кан Куанчен разкри, че заразените в провинцията са около 88.5 милиона души.

Кан не уточни времева линия кога са се случили всички инфекции. По думите му посещенията в клиниките за лечение на треска в провинция Хенан са достигнали своя връх през декември. Броят на случаите за провинция Хенан е в ярък контраст с данните за COVID-19 от централното правителство. Според официални данни само 120 000 души в страната с население от 1,4 милиарда са били заразени, a 30 са починали след промяната на Covid политиката.

След като масовите тестове вече не са задължителни, правителствените данни вече не отразяват истинския мащаб на епидемията. Други местни и провинциални служители също предоставят данни, много различни от тези от централното правителство.

Китай отваря отново границите, слага край на COVID карантините

Китай отваря отново границите, слага край на COVID карантините

Епидемия разкъсва страната, което принуди редица държави по света да наложат нови ограничения