Полицията в столицата на Непал, Катмандусъс сила днес се наложи да разпръсне протибетски демонстранти.

Сблъсъците са се случили в сградата на посолството на Китай, когато демонстранти са се опитали да нахлуят в службата за издаване на визи.
 

От сутринта пред посолството се е събрал антикитайски митинг, който не е бил разрешен от властите. В него са участвали и тибетски монаси.

Те са били разгонени от непалската полиция с бамбукови тояги. 130 души са задържани. Няколко демонстранти и полицаи са били наранени, но без опасност за живота.

Властите в Непал още преди няколко дни заяви, че няма да допуснат никакви протести против приятелски страни.

Напрежението в Тибет рязко се повиши от 10 март, когато в столицата на автономната провинция започнаха демонстрации.
Поводът бе годишнина от въстанието и изгнаничеството на тибетския лидер, но искане е и това за предоставяне на независимост на Тибет. Първоначално демонстрациите бяха организирани преди всичко от монаси.

Най-сериозни бяха безредиците на 14 март, когато в административната столица Лхаса имаше около 300 пожара и нападения над мирни жители. По данни на официалните китайски власти в безредиците са загинали 18 души, а 623 са ранени.

Духовният лидер на Тибет Далай-лама, който живее в изгнание в Индия, заяви, че тези данни не отговарят на истината и че китайските власти изкривяват картината за Тибет.
По информация на тибетци броят на загиналите надхвърля 140, като толкова са и арестуваните.