Напрежението достигна точка на кипене между европейските държави, които са тежко засегнати от мигрантската криза преди срещата между страни от Балканите, включително България, във Виена по-късно през деня, след като нови данни показаха, че не се наблюдава спад в притока на хора към Европа, отбелязва „Франс прес”.

След като пристигналите мигранти и бежанци в Европа надхвърлиха 110 хил. души в първите два месеца на годината, Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че ограниченията по границата, наложени от някои държави, можели да доведат до хаос.  

Дипломатическа свада избухна между Гърция и Австрия, докато Виена остро разкритикува „противоречивата” политика на Германия към бежанците.

Европейският съюз изрази опасения относно опасността от „хуманитарна криза”, особено в Гърция, която се намира на фронтовата линия на най-голямата миграционна вълна в Европа от Втората световна война насам.

Хиляди хора останаха блокирани в Гърция, след като Македония внезапно затвори границата си за афганистанци, заприщвайки балканския маршрут към Северна Европа.

Атина също така нападна Виена, че не е поканила гръцки представители на срещата във връзка с мигрантската криза между министрите на външните и вътрешните работи на страните от Западните Балкани и България.

Гръцкото външно министерство порица остро срещата като „едностранна и неприятелска”, и обвини Австрия в подкопаване на усилията за съвместен европейски отговор на кризата.

Австрия съобщи, че форматът на срещата бил „фиксиран” и резюме от нея ще бъде достояние на вътрешните и правосъдните министри от ЕС на срещата им в четвъртък.  

Междувременно Австрия заклейми „противоречивата” бежанска политика на Германия, след като Берлин на свой ред остро разкритикува дневния лимит на преминаващи и търсещи убежище мигранти, въведен от Виена.   

Германия трябва да реши какъв брой бежанци и мигранти е приемлив за нея”, подчерта австрийският канцлер Вернер Файман, като добави, че искал „уважително отношение към политическите решения на Австрия”.

Нови данни, публикувани от Международната организация за миграцията, показаха, че 102 547 души са пристигнали в Гърция, а други 7 507 в Италия от началото на годината досега.