Шефът на външното разузнаване на руския президент Владимир Путин заяви в сряда, че въпросът за подкрепата за Украйна става токсичен в Съединените щати и че разделенията ще се задълбочат преди президентските избори в САЩ догодина, предава "Ройтерс".

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Съединените щати и Европейският съюз са поели повече от 160 милиарда долара ангажименти към Украйна, включително десетки милиарди долари в оръжия.

Миналата седмица обаче президентът Джо Байдън изрази опасения, че помощта на САЩ за Украйна може да бъде засегната от хаоса в Конгреса, докато украинският президент Володимир Зеленски многократно предупреди за опасностите от това да се позволи на Русия да спечели войната.

"Украинската тема става все по-токсична в навечерието на предстоящите президентски избори", каза Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), по време на посещение в азербайджанската столица Баку.

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно

"Това се превръща в ябълка на раздора", каза Наришкин, определяйки борбата във Вашингтон като борба между онези, които се интересуват от подобряването на живота на американците, и онези, които са обхванати от омраза към руснаците.

Дипломати и анализатори от разузнаването казват от месеци, че Путин залага, че американската решителност за Украйна ще отслабне, тъй като Вашингтон е изправен пред различни глобални кризи и става ясно колко трудна задача е да победиш стотици хиляди добре окопани руски войници в Украйна.

Свалянето от републиканците на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти повдигна въпроси относно бъдещето на помощта за Украйна. Съединените щати също многократно призоваха Киев да направи повече за справяне с корупцията в страната.

Наришкин, който служи като началник на външните разузнавателни служби на Русия от октомври 2016 г., каза, че свалянето на Маккарти илюстрира "злокачествеността" на проблема с Украйна в американската политика.

Той каза, че антитерористичното сътрудничество на Москва със западните шпионски служби продължава, въпреки че каза, че мащабът на подобни контакти е бил намален поради "агресията" на Запада срещу Русия над Украйна.

Москва разглежда военните си операции в Украйна като отбрана срещу враждебения и агресивен Запад. Киев и неговите западни поддръжници казват, че това е абсурдно и че Русия води непредизвикана война на агресия и заграбване на земя.

Москва: Западът обучава украинци да атакуват руски АЕЦ

Москва: Западът обучава украинци да атакуват руски АЕЦ

Правели се опити за нанасяне на щети на централите в Курск, Смоленск и Запорожие