Български лекар е бил задържан преди два месеца и половина в Либия, съобщи външният министър Николай Младенов по време на петъчния парламентарен контрол.

Доктор Атанас Кръстев работи от години в Либия като завеждащ ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата.

Сънародникът ни е арестуван по подозрение в шпионаж и подривна дейност срещу либийските власти. Задържан е на 20 март от силите за сигурност на полковник Кадафи.

Арестът на д-р Кръстев е станал след обиск в дома му. При проверка в личния компютър на медика са били открити снимки, определени от либийските власти като „застрашаващи националната сигурност на страната", защото на тях е имало стратегически обекти.

Случаят обаче става известен едва днес, когато д-р Атанас Кръстев е освободен.

До момента той е лежал в затвора "Джудейда", където бяха държани и нашите медици, осъдени по обвинението за заразяване на над 300 либийски деца с вируса на СПИН.

Лекарят, съпругата му и 1-месечното им бебе са вече в Тунис.

Дипломат номер едно уточни, че българската държава е разбрала за случая с д-р Кръстев на 2 април не по каналния ред, а случайно. В момента мисия на Външно министерство работи със семейството, за да им осигури всички документи и да помогне връщането им в България, обясни министър Младенов.

Обвиненията срещу българина обаче не са оттеглени.