Израелската полиция е нападнала десетки поклонници в джамията "Ал Акса" в Eрусалим преди разсъмване в сряда, съобщиха очевидци, като според израелската полиция това е било в отговор на размирици.

Това съобщи АФП.

Инцидентът предизвика протести на целия окупиран Западен бряг, а израелските военни съобщиха, че девет ракети са били изстреляни от Газа към Израел, след като в южните градове са се разнесли сирени.

Насилието в окупираните Западен бряг и Eрусалим нарасна през последната година и има опасения, че напрежението може да ескалира този месец, тъй като мюсюлманският свещен месец Рамазан съвпада с юдейската Пасха и християнския Великден.

Палестинският Червен полумесец съобщи за ранени, но не уточни колко души са пострадали. В изявлението се казва, че израелските сили са възпрепятствали медиците на организацията да достигнат до джамията.

"Седях на един стол и рецитирах (Корана)", каза пред "Ройтерс" възрастна жена, която седеше пред джамията и се опитваше да си поеме дъх.

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Нетаняху: Ще отговорим на насилието

"Хвърлиха зашеметяващи гранати, една от тях ме улучи в гърдите", каза тя, като започна да плаче.

Израелската полиция заяви в изявление, че е била принудена да влезе в комплекса, след като "маскирани агитатори" се заключили в джамията с фойерверки, пръчки и камъни.

"Когато полицаите влязоха, по тях бяха хвърлени камъни и от вътрешността на джамията бяха изстреляни фойерверки от голяма група агитатори", се казва в изявлението и се добавя, че един полицай е бил ранен в крака.

Триенето в комплекса на джамията "Ал Акса", известен на евреите като Храмовия хълм, е предизвиквало насилие през последните години.

Палестински групи осъдиха израелските нападения срещу поклонници, които определиха като престъпление.

"Предупреждаваме окупацията да не пресича червените линии на светите места, което ще доведе до голяма експлозия", заяви Набил Абу Рудейнех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Хиляди мюсюлмани се молиха в джамията Ал-Акса

Хиляди мюсюлмани се молиха в джамията Ал-Акса

Нямаше напрежение

Йордания и Египет, които участват в неотдавнашните подкрепяни от САЩ усилия за деескалация на напрежението между Израел и палестинците, направиха отделни изявления, в които осъдиха инцидента.