Днес папа Франциск пропусна да прочете подготвената реч за среща с европейски равини, като им обясни, че не се чувства добре, съобщава "Ройтерс".

Ватиканът посочи, че главата на Римокатолическата църква страда от лека настинка, но ще продължи с другите си ангажименти за деня.

"Добро утро. Поздравявам Ви всички, приветствам Ви с добре дошли и Ви благодаря за това посещение, което ме радва много", обяви папата пред делегация от Конференцията на европейските равини. "Но не се чувствам добре и поради това предпочитам да не чета речта, а да Ви дам нейно копие", допълни той.

Франциск се задъхваше, докато поздравяваше равините в началото на срещата, а отмяната на речта му предизвика страх за здравето на 86-годишния понтифекс.

Папа Франциск е претърпял успешна операция

Папа Франциск е претърпял успешна операция

Добри новини от Ватикана

Франциск е с отстранена част на единия бял дроб, като операцията му е била направена на млади години в родната му Аржентина.

"Папа Франциск е малко настинал и му предстои дълъг ден на аудиенции", заяви говорителят на Ватикана Матео Бруни.

"Той искаше да поздрави европейските равини поотделно и затова им предаде своята реч в писмен вид. Останалата част от дейността му продължава по график", допълни той.

В миналото папата не е чел подготвени речи в последния момент, за да пести силите си. Той има голямо събиране с деца от цял ​​свят, планирано за по-късно днес във Ватикана.

Папата претърпя операция на 7 юни за отстраняване на коремна херния. Той прекара девет дни в болница и изглежда се е възстановил напълно от операцията.

Главата на Римокатолическата църква пътува три пъти в чужбина след операцията и е планирано да отиде в Дубай следващия месец за срещата на върха на ООН за климата COP28.

Папа Франциск е в болница

Папа Франциск е в болница

Откаран е с линейка, след като е имал респираторни и сърдечни проблеми